tid för utplantering och direktsådd jordnära

Odla med Impecta: Tid för utplantering och direktsådd

Det kliar lätt i gröna fingrar. Så här i början av maj har många odlare uppdrivna fröplantor i husets alla hörn och på köksbänken ligger fröpåsar och väntar på att jorden ska bli tillräckligt varm för direktsådd. Nu vill vi sätta igång på riktigt.

Du som är nybörjare kan följa med oss hela året i Odling för nybörjare där du dels kan läsa allt om frösådder, dels följa Impectas egna odlingsäventyr från första sådden till sista skörden och allt kul däremellan. Under Odling för nybörjare hittar du alla tidigare inlägg och artiklar, som du kan gå tillbaka till om något känns oklart.

Sedan senaste avsnittet av Odla med Impecta, som berättade om omskolning av förkultiverade plantor, har mina fröplantor vuxit till sig ordentligt. Parallellt med att jag har pysslat om dem har jag gjort nya sådder inomhus av bland annat purjolök, zinnia, luktärt, krasse och nakenfröpumpa.


När sådden inte går som du tänkt dig

När du har hållit på med frösådder ett tag vet du både hur roligt det är när allt lyckas och hur trist det känns när sådderna inte blir som du tänkt dig. Samtidigt måste du nästan räkna med att det inte blir full utdelning alla gånger – fröer och groddplantor är levande organismer som vi inte alltid kan styra över. För gärna anteckningar över hur dina sådder utvecklas. Från anteckningarna drar du lärdomar både av det som lyckas och det som blir mindre bra. För varje år som du sår blir du mer och mer säker på hur du ska gå till väga, hur problem undviks och hur problem ska lösas om de ändå uppstår.

Mitt mest oväntade bakslag denna säsong hittills var när jag tillfälligt ställde mina fina fröplantor av zinnia 'Queeny Lime Red' på golvet där vårsolen sken in så skönt. Jag glömde dem där till nästa dag bara för att upptäcka att husets unga tax Sonja hade roat sig med att dra upp alla plantor ur jorden och äta upp bladen. Tack och lov går zinnia även att direktså utomhus, så det blir en ny omgång.

Ett självförvållat och väldigt tråkigt bakslag ska jag snart berätta om.

Varför ska plantor avhärdas?

Förkultiverade plantor behöver vänjas vid livet utomhus innan de kan planteras på sin slutgiltiga växtplats. Om de tas direkt från inomhusklimatet ut i gassande sol, kyliga vindar och temperaturväxlingar mellan natt och dag är risken stor att de dukar under av påfrestningarna. Läs om hur du kan avhärda dina plantor på olika sätt i Plantera och så utomhus.


Grönskande sådd

En blandning av välmående förkultiverade plantor.


Avhärdning i växthus

De säsonger då jag inte förkultiverat så mycket har jag avhärdat genom att ta ut plantorna på altanen en stund varje dag under ett par veckor. Det blir mycket spring in och ut med krukor och tråg, men det är ett bra och tryggt sätt att vänja växterna vid utomhuslivet. I år, när jag hade en del att bära på, valde jag att avhärda i växthuset och låta växterna stå där dygnet runt från början.

Jag har tillgång till ett växthus i nordostlig riktning vilket är bra när plantorna ska avhärdas. Där skyddas de från kyla och vind och gassande solen når inte det väderstrecket så många timmar tidigt på våren. Plantorna ställs tätt ihop på ett bord mitt i växthuset. På så vis kommer de bort från kylan på marken samt kyla och drag vid fönsterpartierna.


Så kom en frostnatt

Jag håller koll på väderleksrapporten under de två veckor som plantorna avhärdas i växthuset. Säger prognosen att temperaturen kan gå under noll täcker jag plantorna med fiberduk och plockar in de känsligaste sorterna, som tomater, gurkväxter och aubergine. Tyvärr kom en rejäl köldknäpp en natt utan förvarning. Skadan var tack och lov liten men trist nog. Alla plantor klarade sig utom den fantastiskt fina miniaubergin F1 ’Jackpot’. Mycket sorgligt eftersom det är för sent att så nya och jag hade sett mycket fram emot skörd av små auberginer.


Aubergineblomma

Aubergin F1 ’Jackpot hade börjat blomma så vackert precis innan frosten slog till.

Vissen aubergine

När temperaturen går under noll kan cellerna i bladen frysa till is och sprängas. Tyvärr gick denna planta inte att rädda.


Utplantering och direktsådd i odlingslådor

Det känns tryggt att inleda odlingen utomhus i odlingslådor. Eftersom plantor och fröer kommer upp en bit från marken och jorden i lådorna värms upp snabbare än vad marken gör blir det en vänlig miljö att starta i.


Tomma odlingslådor

Odlingslådor från Hasselfors väntar på säsongens invånare.

Hasselfors kogödsel

Odlingslådorna fylls med 2/3 planteringsjord och 1/3 kogödsel.


Direktsådd av salladslök och utplantering av purjolök

I odlingslådor passar grödor som inte behöver djup jord att växa i. Salladslök och purjolök är utmärkta val och det blir ett mycket vackert blickfång med lådor fulla av stolta lökhalsar. Före både sådd och utplantering vattnas jorden igenom ordentligt. En låda fylldes med fröer av Röd Salladslök ’Red Toga’.


Sådd pallkrage salladslök

Glöm inte att märka sådderna.


I en annan låda ska förkultiverade plantor av purjolök planteras. Jag såg framför mig hur de små plantorna skulle vältas ut försiktigt ur sitt odlingstråg för att sedan delas upp försiktigt en och en. Men, det blir inte alltid som man tänkt sig. Allt for ut på samma gång och landade i en hög.


Purjolökskaos

Purjolökskaos.

Purjolök små plantor

Med stor försiktighet pillades plantorna isär.


Purjolök i fåra

Purjolök planteras ut i en fåra som läggs igen efterhand för att locka fram de fina vita halsarna längst ner på blasten.


I de två återstående odlingslådorna ska rädisor och rucola sås. De lådorna kommer användas till att så rädisor och olika bladgrönsaker i omgångar hela sommaren.


Förberedelser i grönsakslandet

Just nu pågår arbetet med att förbereda grönsakslandet för direktsådd av olika grödor. En del av marken har legat i träda ett par säsonger och behöver rensas, luckras och tillföras ordentligt med kogödsel. Snart ska här sås bland annat palsternacka, majrova, ärter, morötter och squash. Eftersom de gröna fingrarna kliar otåligt gjorde jag i ordning en liten bit av grönsakslandet så att fröer av Gul rödbeta ’Burpess Golden’ kunde komma i jorden. I en rad bakom syns förkultiverade plantor av rotselleri ’Prinz’ som fått komma ut och leva trädgårdsliv på riktigt.


Rödbeta sådd

Utplantering av sommarblommor

Bland de avhärdade plantorna i växthuset står också fantastiskt fina plantor av jätteverbena och rosenskära 'Sea Shells'. Rosenskäran har börjat sätta knoppar och en blomma tittar fram. Det är svårt, jag vet, men jag valde att toppa dem och därmed klippa av knopparna och den lilla blomman. Det är inte ett måste men jag ville att plantorna skull buska till sig lite och inte lägga kraft på att blomma redan nu.


Rosenskära blommar

En tidig, ljuvlig blomma av rosenskära ’Sea Shells’.


Jätteverbenan ska planteras längst bak i en rabatt med revsuga, timjan och stäppsalvia. Jag rensar jorden fri från ogräs och jordförbättar med kogödsel samt planterar i en bra planteringsjord. En av alla fördelar med att så själv är att det blir så många plantor. Det går att vara lite crazy utan att det kostar mycket. Det kommer bli mängder av jätteverbenablommor som svävar längts bak i rabatten ända tills det fryser fram i höst.


Jätteverbena

Hoppas det går bra med dina sådder hemma. Jag återkommer snart med nya rapporter från mina odlingar. Då ska det ha börjat spira i grönsakslandet och odlingslådorna. Vi hörs då!


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg är kommunikatör och trädgårdsingenjör. Sedan i våras arbetar hon med Impectas odlingsartiklar. I vår serie Odla med Impecta kan du som är nybörjare följa Katarinas egna sådder, från första fröet till sista skörden. Tillsammans skapar vi ännu mer kunskap och odlingsglädje, så häng med oss ut i landet.

Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
4.6/5 (9784)
2024-06-01
Trevlig  personal att diskutera med.
- Per-olof S
2024-06-01
bra sortiment, snabb leverans
- Anna-liisa W
2024-05-31
Helt nöjd med beställning, leverans och information
- Margareta O
2024-05-31
Hej! Det är ett fantastiskt frö magasin att kunna hitta olika fröer som önskar sig, väldigt trevligt, sak kunnig och  hjälpsam personligt service när man ringer, Rekommenderar stark, 
- Ali R
2024-05-31
Snabb leverans och bra förpackat
- Angelique B
2024-05-31
Snabb leverans bra pris 
- Britt-marie L
2024-05-31
spännande fröer och stor variation, trevligt bemötande när man behöver hjälp! Kerstin Häggstam
- Kerstin H
2024-05-31
Bra bra att säga 😀
- Tony N
2024-05-31
Snabb leverans
- Anna-Karin H
2024-05-31
Bra varor. Mvh. Ubbe
- Karl Y
2024-05-31
BH-service
- Christina K
2024-05-30
Väldigt bra reklamationshantering
- Vibeke W
2024-05-30
Hej snabb leverans som utlovades. Toppen 👍 
- Christina H
2024-05-30
Fungerar utmärkt
- Sara M
2024-05-30
Jättebra service!!!
- Marita F
2024-05-30
Superbra fröer och snabb leverans
- Rosita H
2024-05-30
Alla frön jag köpt har artat sig bra, utom hängpetuniorna, som inte gick fram alls. Men, jag är nöjd ändå!
- Dagny B
2024-05-30
Snabb enkel och korrekt leverans.
- Marianne L
2024-05-30
Mycket bra snabb leverans 
- Jonny P
2024-05-30
Snabb leverans, bra priser
- Gudrun
Are you in the right place?
Continue to impecta.se